Снимка: epicenter.bg Загиналата при историческо гмуркане на 233 метра българка Теодора

...
Снимка: epicenter.bg Загиналата при историческо гмуркане на 233 метра българка Теодора
Коментари Харесай

Да си спомним! Гмуркането на Теодора или 233 метра между живота и смъртта

Снимка: epicenter.bg 

Загиналата при историческо гмуркане на 233 метра българка Теодора Балабанова е била болна от скоропостижен рак, само че не го е знаела. Този незнаен факт става явен от кино лентата “233 метра сред живота и гибелта ”. “От аутопсията излиза наяве, че са й оставали 2 месеца живот ”, разкри създателят на кино лентата Слави Ангелов по Нова телевизия, съобщи novavarna.net. Седмица преди гмуркането на 233 метра Теодора и брачният партньор и Михаил Балабанов вършат сполучливо гмуркане на 203 метра – сполучлив опит, след който излизат в чудесно положение.

203 метра е международен връх за гмуркане на жена в открити води. Преди това е имало по-голямо достижение на южноафриканка, само че в сладки води, където няма течения и изискванията са радикално разнообразни ”, добави той. “Вероятно е при съдбовното за Теодора гмуркане да са позволени и неточности с газовете, защото и двамата с Михаил получават вертиго. Той обаче е по-силен физически и може би това го избавя. Използват се разнообразни газови смеси. Няма учебници по какъв начин да се гмуркаш на 200. на 230 метра.

Има възможност за неточности, тъй като Теодора и Михаил са измежду пионерите в облестта. При въпросното гмуркани са употребявани 15 газове ”, разкрива още Слави Ангелов. За да бъде завършен “233 метра сред живота и гибелта ” и с цел да може Михаил Балабанов да издаде своята книга учебник по техническо гмуркане, е нужна вашата поддръжка: тук А всеки, който е отделил от своите средства, ще получи съответното заплащане, което включва афиш от кино лентата с персоналния подпис на Михаил Балабанов, DVD с кино лентата и даже курс по гмуркане, воден от самия Михаил в Гърция.

“Теодора тежи 47 кг, гмурка се с съоръжение от 166 кг. Тя е дребна жена с огромно сърце. Надяваме се на поддръжката на всичко хора, с цел да може постигнатото от нея да не бъде забравено. Не може постигнатото от нея да се не помни за 3 дни ”, сподели още Слави Ангелов. На 24 септември 2017 година Теодора Балабанова се спуска на 233 метра в бездната на Егейско море. ставайки единствената жена в света, слизала на такава дълбочина. Но Тео, както я назовават приятелите й, по този начин и не съумява да се върне жива назад на повърхността.

Документалният филм “233 метра сред живота и гибелта ” на основния редактор на в. “168 часа ” Слави Ангелов и оператора от БНТ1 Анна Андреева споделя историята на Теодора и нейния брачен партньор Михаил Балабанов по пътя към международния връх и съдбовният 42 метър, където всичко се обърква. Спускането към дъното на морето продължава 8 минути, но връщането към повърхността лишава часове поради наложителната декомпресия. Докато всичко върви добре, водолазите се усмихват и се радват на триумфа си, само че минути след срещата с първия поддържащ водолаз става най-страшното. Теодора губи надзор над тялото си, всеки опит да й бъде оказана помощ, е несполучлив. Михаил взема единственото допустимо решение – брачната половинка му да бъде изкарана незабавно на повърхността, пропускайки близо 4 часа декомпресия.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР